K asistovanému nákupu ojetých vozidel

Pár vět k problematice  ve vážnějším tónu. V tónu méně vážném budeme pokračovat na ojetiny,wordpress.com

V době nedávné jsme se účastnili několika soudních jednání týkajících se „špatných nákupů“ ojetých vozidel v bazarech. Zákazník nevěnoval pozornost výběru a prověření vozidla, koupil technicky vadnou ojetinu a po neúspěšných jednáních s prodejcem nezbyla jiná možnost, než se bránit u soudu.

Naše poznatky:

1. JE TO OBTÍŽNÉ

I přes vynaložení maximální odborné péče, zdokumentování a zdokladování vad, stočených kilometrů a dalších nepříjemných zjištění soud tyto mnohdy přehlíží a soustředí  se na formální záležitosti. Často si pak klademe otázku „jak ještě více problém prokázat“, když nestačí odborný posudek znalce s kulatým razítkem, doplněný podrobnou fotodokumentací, záznamy a výpisy diagnostických protokolů, technické zprávy a vyyjádření z odborných pracovišť autoservisů a podobně.

2. JE TO DRAHÉ

Poté co podáte žalobu (už její vypracování rozhodně nestojí pětistovku) zaplatíte tučný soudní poplatek. Než se věcně a místně příslušný soud vůbec začne věcí zabývat, zainvestujete takto běžně minimálně  několik tisíc až  desítek tisíc korun

3. TRVÁ TO DLOUHO

Např. žaloba podaná v listopadu 2013 u jednoho okresního soudu se bude projednávat poprvé v říjnu 2014. Co k tomu dodat? Každý komentář je asi  zbytečný,

4. NELZE DOPŘEDU ODHADNOUT ŠANCI NA ÚSPĚCH

Pokud soud rozhodne ve váš neprospěch, příjde následně další rána – neúspěšný účastník sporu tj. vy obdrží tučný účet za „náklady řízení“. Např. odměna odvokáta žalované strany bývá určována dle tzv. advokátního tarifu. Běžný takový spor, který je rozhodnut na dvě jednání pak obnáší cca  4 „úkony právní služby“  tj. převzetí věci (!), vyjádření k žalobě, účast na prvním jednání, účast na druhém jednání…každý úkon kolem 10 000 Kč. Takže cca 40, k tomu soudní poplatky, náklady na znalecký posudek. Honorář vašeho advokáta.

Často vám 100 000 Kč nebude stačit a stejně jste soud prohráli. Můžete se pak sice odvolat a těch x – tisíc riskovat znovu.

Není jednodušší riziko problému omezit a investovat cca 4-5 tisíc za odbornou  prohlídku vozidla před koupí?