Diagnostické okénko (1)

Zkušený diagnostik se možná pousměje „triviálnosti“ následujícího případu. Jelikož však současná vozidla jsou doslova „nabušena“ elektronickými systémy a složitými regulačními komponenty, je třeba být na to připraven. Zejména, pokud se zabýváme i prověřováním technického stavu ojeti před koupí…

Citroen C4 Picasso 1,6 HDI s automatickou převodovkou.

Necelých 50 tisíc km najeto, bez pochybností o stavu km. Vozidlo vykazovalo nepravidelnou a závažnou závadu. Po předchozí signalizaci hlášení na palubním displeji „Pollution fault“ došlo k občasnému výpadku pohonné jednotky a zastavení vozidla. Po vypnutí zapalování bylo možno znovu nastartovat a pokračovat v jízdě. Závada se opakovala, četnost taková, že vozidlo pro běžné užívání nepoužitelné.

Poměrně zavádějící bylo, že kromě žluté kontrolky motoru (MIL) svítí trvale  i kontrolka ABS/ESP. Prvotní podezření – EGR ventil nebo ucpaný filtr částic, tomu napovídalo i  časté použití vozu na krátkých trasách do cca 10 km.

Načtení paměti závad diagnostikou:

ŘJ motoru (PCM) chyba P 0087 – regulace tlaku paliva v CR zásobníku – tlak pod předepsanou úrovní, sporadická chyba a P 0093 – regulační ventil otevírá méně, než je předepsáno.

Po nastartování motoru byl nahrán průběh tlaku paliva ve vysokotlakém zásobníku.

Obrázek

Volnoběžný tlak kolem 250 barů (cca 25 MPa) po zvýšení otáček plynule roste až na 750, pak se prudce „zlomí“ dolů a drží se kolem 400  a to i ve vyšších otáčkách. Tlak paliva ve vysokotlaké části je v otáčkách a zatížení zcela nevyhovující. Doplňková  kontrola vstřikovačů  všech válců na funkčnost a opotřebení neukazuje problém (diagnostikou zjištěné korekce dávky paliva  do 0,3 až 0,5 mg/cyklus odpovídají  „zánovnímu“ stavu s cca 50 tis. km), EGR plně funční a filtr částic zaplněn na 15 % – poslední regenerace před 300 km)

Problém je tedy „pouze“ s dosažením a regulací tlaku paliva před vstřikovači.

Kontrolní otázka na majitele vozidla: Kde jste naposledy tankoval? Odpověď navede k možnému řešení – „nalil jsem plnou nádrž „ze zásob“ paliva v barelu.“ Jak bylo palivo staré?  Asi 3/4 roku…a druhý den to začalo zlobit…

Řešení je  zjevně na dohled. Navrhuji vypuštění paliva, výměnu palivového filtru, dotankování „prémiové“ nafty (aspoň jako propláchnutí palivového systému) a jízdní zkoušku ve všech režimech jízdy aspoň 30 km.

Po provedení zásahu se již závada neprojevila. Zároveň „sama“ zhasla kontrolka ABS/ESP. Software vozidla je pravděpodobně nastaven tak, že v případě problémů s motorem dojde k deaktivaci těchto systémů, což je sice zvláštní, nicméně jsme tuto skutečnost ověřili následně i na dalších vozidlech Citroen…

Poučení?

Tentokrát snaha majitele vozidla  o ušetření nákladů na palivo použitím ušetřené (jinak řečeno kradené) nafty přišla na pouhých 600 Kč (tj. palivový filtr)

Někdy to ovšem může být podstatně horší.